warning: Creating default object from empty value in /home/revolusi/public_html/modules/taxonomy/taxonomy.pages.inc on line 33.
Kawalan penyakit dan kawalan serangga perosak secara Natural Farming (Kaedah Organik) tanpa menggunakan racun kimia komersil.

FISH AMINO ACID (FAA)

0 Comments

 

Fish Amino Acid ( FAA ) adalah cecair dari proses pereputan ikan yang menghasilkan asid amino, iaitu komponen penting dari proten. FAA merupakan penghasilan yang baik untuk kehidupan dan pertumbuhan microbes dan juga pokok tumbuhan, kerana mengandungi pelbagai nutrient dan berbagai jenis asid amino dan component protein lain untuk kebaikan pokok.

0 Comments

Assalamualaikum, lama sudah saya tidak membuat nota/catatan tentang penyediaan Produk SRI, setelah 5 bahan asas baja seperti FAA,FPJ,FFJ,PcA dan CaP diajar saya harap sudah ada kawan-kawan yang membuatnya dan mengamalkan.

0 Comments

Sesiapa pun tidak akan mahu tanaman yang di usahakan mendapat serangan penyakit terutamanya setelah mengeluarkan modal untuk sistem fertigasi, perbelanjaan membeli baja dan racun. Lebih-lebih lagi "modal" masa dan tenaga. 

Meningkat Imuniti Pokok Terhadap Mozek

0 Comments

Semaian ini dikesan telah kena serangan mozek pada 11 Nov 2011. Pada 14 Nov semburan pertama PENAWAR (Oligo Chitosan) diikuti pada 18hb, 19hb hingga 20hb Nov. Kemudian selang 3-4 hari disembur lagi dengan kadar 2ml/ltr.

Pada 20hb Nov daun baru tiada jangkitan. Kesannya Penawar dapat dilihat dalam 6 hari pada pucuk muda yang baru tumbuh.